Algemene leverings en betalingsvoorwaarden uitgegeven door de Metaalunie (Nederlandse Organisatie van Ondernemers in het Midden en Kleinbedrijf in de Metaal) aangeduid als METAALUNIEVOORWAARDEN voorheen als SMECOMAVOORWAARDEN,

gedeponeerd ter Griffie van de Rechtbank te Rotterdam op 1 januari 2001 • Uitgave van de Metaalunie, Postbus 2600, 3430 GA Nieuwegein.

Artikel1 : Toepasselijkheid

  1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbie- dingen die leden van de Metaalunie doen, op alle over- eenkomsten die zij sluiten en op alle overeenkomsten die hiervan het gevolg kunnen zijn. De aanbieder/ leverancier is het Metaalunielid dat deze voorwaarden gebruikt. Deze wordt aangeduid als opdrachtnemer of verkoper. De wederpartij wordt aangeduid als opdrachtgever of koper.
  2. Deze voorwaarden mogen alleen worden gebruikt door leden van de Metaalunie.
  3. Algemene voorwaarden van opdrachtgever gelden niet en worden uitdrukkelijk van de hand gewezen.

Artikel 2: Aanbiedingen

  1. Alle aanbiedingen zijn vrijblijvend.
  2. Als opdrachtgever aan opdrachtnemer gegevens, teke- ningen enz. verstrekt, mag opdrachtnemer uitgaan van de juistheid hiervan en zal hij zijn aanbieding hierop baseren.
  3. De in de aanbieding genoemde prijzen zijn gebaseerd op levering af fabriek, “ ex works”, conform Incoterms 2000 . De prijzen zijn exclusief omzetbelasting en emballage.
  4. Als zijn aanbieding niet wordt aanvaard, heeft opdrachtnemer het recht alle kosten die hij heeft moeten maken om zijn aanbieding te doen bij opdrachtgever in rekening te brengen.

Artikel 3 :Rechten van intellectuele eigendom

  1. Tenzij anders is overeengekomen, behoudt opdrachtnemer de auteursrechten en alle rechten van industriële eigendom op de door hem gedane aanbiedingen, verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen, (proef)- modellen, programmatuur enz.
  2. De rechten op de in lid 1 genoemde gegevens blijven eigendom van opdrachtnemer ongeacht of aan opdrachtgever voor de vervaardiging ervan kosten in rekening zijn gebracht. Deze gegevens mogen zonder uitdrukkelijke toestemming van opdrachtnemer niet gekopieerd, gebruikt of aan derden getoond worden. Bij overtreding van deze bepaling is opdrachtgever aan opdrachtnemer een boete verschuldigd van Euro25.000. Deze boete kan naast schadevergoeding op grond van de wet worden gevorderd.
  3. Opdrachtgever moet de aan hem verstrekte gegevens als bedoeld in lid 1 op eerste verzoek binnen de door opdrachtnemer gestelde termijn retourneren. Bij overtreding van deze bepaling is opdrachtgever aan opdrachtnemer een boete verschuldigd van Euro 1.000 per dag. Deze boete kan naast schadevergoeding op grond van de wet worden gevorderd.

Artikel 4 : Adviezen, ontwerpen en materialen

  1. Opdrachtgever kan geen rechten ontlenen aan adviezen en informatie die hij van opdrachtnemer krijgt als deze geen directe betrekking hebben op de opdracht.
  2. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de door of namens hem gemaak te tekeningen en berekeningen en voor de functionele geschiktheid van door of namens hem voorgeschreven materialen.
  3. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor elke aan- spraak van derden met betrekking tot het gebruik van door of namens opdrachtgever verstrekte tekeningen, berekeningen, monsters, modellen en dergelijke.
  4. Opdrachtgever mag de materialen die opdrachtnemer wil gebruiken vóórdat deze verwerkt worden voor eigen rekening (l aten) onderzoeken. Als opdrachtnemer hierdoor schade lijdt, komt deze voor rekening van opdrachtgever.

Artikel 5 : Levertijd

  1. De levertijd wordt door opdrachtnemer bij benadering vastgesteld.
  2. Bij de vaststelling van de levertijd gaat opdrachtnemer er van uit dat hij de opdracht kan uitvoeren onder de omstandigheden die hem op dat moment bekend zijn.
  3. De levertijd gaat in wanneer over alle technische details overeenstemming is bereikt, alle noodzakelijke gegevens, definitieve tekeningen enz. in het bezit zijn van opdrachtnemer, de overeengekomen ( termijn)betaling is ontvangen én aan de noodzakelijke voorwaarden voor de uitvoering van de opdracht is voldaan.
  4. a Als er sprake is van andere omstandigheden dan die welke opdrachtnemer bekend waren toen hij de levertijd vaststelde, kan opdrachtnemer de levertijd verlengen met de tijd die nodig is om de opdracht onder deze omstandigheden uit te voeren. Als de werkzaamheden niet in de planning van opdracht- nemer kunnen worden ingepast, zullen deze worden afgerond zodra zijn planning dit toelaat.
    1. Als er sprake is van meerwerk wordt de levertijd verlengd met de tijd die nodig is om de materialen en onderdelen daarvoor te (laten) leveren en om het meerwerk te verrichten. Als het meerwerk niet in de planning van opdrachtnemer kan worden ingepast, zullen de werkzaamheden worden afgerond zodra de planning dit toelaat.
    2. Als er sprake is van opschorting van verplichtingen door opdrachtnemer wordt de levertijd verlengd met de duur van de opschorting. Als voortzetting van de werkzaamheden niet in de planning van opdracht- nemer kan worden ingepast, zullen de werkzaamheden worden afgerond zodra de planning dit toelaat.
    3. Als er sprake is van onwerkbaar weer wordt de levertijd verlengd met de daardoor ontstane stagnatietijd.
  5. Overschrijding van de overeengekomen levertijd geeft in geen geval recht op schadevergoeding, tenzij dit schriftelijk is overeengekomen.

Artikel 6 : Risico-overgang

  1. Bij koop vindt levering plaats af fabriek, “ ex works”, conform Incoterms 2000; het risico van de zaak gaat over op het moment dat verkoper deze ter beschikking stelt aan koper.
  2. Ongeacht het bepaalde in het vorige lid kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer overeenkomen dat opdrachtnemer voor het transport zorgt. Het risico van

opslag, laden, transport en lossen rust ook in dat geval op opdrachtgever. Opdrachtgever kan zich tegen deze risico’s verzekeren.

  1. Ook in geval verkoper de verkochte zaak installeert en/ of monteert gaat het risico van de zaak over op het moment dat verkoper de zaken ter beschikking stelt aan koper in het bedrijfspand van verkoper of op een andere overeengekomen plaats.
  2. Als bij koop sprake is van inruil en koper in afwachting van aflevering van de nieuwe zaak de in te ruilen zaak blijft gebruiken, blijft het risico van de in te ruilen zaak bij koper tot het moment dat hij deze in het bezit heeft gesteld van verkoper.

Artikel 7: Prijswijziging

  1. Als na de datum waarop de overeenkomst is gesloten vier maanden verstrijken en de nakoming ervan door opdrachtnemer nog niet is voltooid, mag een stijging in de prijsbepalende factoren worden doorberekend aan opdrachtgever.
  2. Betaling van de prijsverhoging zoals bedoeld in lid 1 vindt plaats tegelijk met betaling van de hoofdsom of de laatste termijn.
  3. Als er goederen door opdrachtgever worden aangele- verd en opdrachtnemer bereid is deze te gebruiken, mag opdrachtnemer maximaal 20% van de marktprijs van de aangel everde goederen in rekening te brengen.

Artikel 8: Onuitvoerbaarheid van de opdracht

  1. Opdrachtnemer heeft het recht de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten, als hij door omstandig- heden die bij het sluiten van de overeenkomst niet te verwachten waren en die buiten zijn invloedssfeer lig- gen, tijdelijk verhinderd is zijn verplichtingen na te komen.
  2. Onder omstandigheden die niet door opdrachtnemer te verwachten waren en die buiten zijn invloedssfeer lig- gen, worden onder andere verstaan de omstandigheid dat leveranciers en/ of onderaannemers van opdracht- nemer niet of niet tijdig voldoen aan hun verplichtingen, het weer, aardbevingen, brand, verlies of diefstal van gereedschappen, het verloren gaan van te verwerken materialen, wegblokkade s, stakingen of werk- onderbrekingen en import of handelsbeperkingen.
  3. Opdrachtnemer is niet bevoegd tot opschorting als de nakoming blijvend onmogelijk is of als een tijdelij ke onmogelijkheid meer dan zes maanden heeft geduurd. De overeenkomst kan dan worden ontbonden voor dat deel van de verplichtingen dat nog niet is nagekomen. Partijen hebben in dat geval geen recht op vergoeding van de als gevolg van de ontbinding geleden of te lijden schade.

Artikel 9: Omvang van het werk

  1. Opdrachtgever moet ervoor zorgen dat alle vergunningen, ontheffingen en andere beschikkingen die noodzakelijk zijn om het werk uit te voeren tijdig verkregen zijn.
  2. In de prijs van het werk zijn niet begrepen:
    1. de kosten voor grond-, hei-, hak-, breek-, funderings-, metsel-, timmer-, stukadoors-, schilder-, behangers-, herstel- of ander bouwkundigwerk;
    2. de kosten voor aansluiting van gas-, water-, elektriciteit- of andere infrastructurele voorzieningen;
    3. de kosten ter voorkoming of beperking van schade aan op of bij het werk aanwezige zaken;
    4. de kosten van afvoer van materialen, bouwstoffen of afval;
    5. reis- en verblijfkosten.

Artikel 10 : Wijzigingen in het werk

  1. Wijzigingen in het werk resulteren in ieder geval in meer- of minderwerk als:
    1. er sprake is van een wijziging in het ontwerp of bestek;
    2. de door opdrachtgever verstrekte informatie niet overeenstemt met de werkelijkheid;
    3. van geschatte hoeveelheden met meer dan 10% wordt afgeweken.
  2. Meerwerk wordt berekend op basis van de waarde van de prijsbepalende factoren die geldt op het moment dat het meerwerk wordt verricht. Minderwerk wordt verrekend op basis van de waarde van de prijsbepalen- de factoren die gold op het moment van het sluiten van de overeenkomst.
  3. Als het saldo van het minderwerk dat van het meer- werk overtreft, mag opdrachtnemer bij de eindafreke- ning 10% van het verschil van de saldi bij opdrachtge- ver in rekening brengen. Deze bepaling geldt niet voor minderwerk dat gevolg is van een verzoek van opdrachtnemer.

Artikel11:Uitvoeringvanhetwerk

  1. Opdrachtgever zorgt ervoor dat opdrachtnemer zijn werkzaamheden ongestoord en op het overeengeko- men tijdstip kan verrichten en dat hij bij de uitvoering van zijn werkzaamheden de beschikking krijgt over de benodigde voorzieningen, zoals:
    • gas, water en elektrici teit;
    • verwarming;
    • afsluitbare droge opslagruimte;
    • op grond van de Arbowet en -regelgeving voorge- schreven voorzieningen.
  2. Opdrachtgever is aansprakelijk voor alle schade als gevolg van verlies, diefstal, verbranding of beschadiging van gereedschappen, materialen en andere zaken van opdrachtnemer die zich bevinden op de plaats waar de werkzaamheden worden verricht.
  3. Wanneer opdrachtgever zijn verplichtingen zoals omschreven in de vorige leden niet nakomt en daardoor vertraging in de uitvoering van de werkzaamheden ontstaat, zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd zodra de planning van opdrachtnemer dit toelaat. Daarnaast is opdrachtgever aansprakelijk voor alle daaruit voor opdrachtnemer voortvloeiende schade.

Artikel12:Opleveringvanhetwerk

  1. Het werk wordt als opgeleverd beschouwd wanneer:
    1. opdrachtgever het werk heeft goedgekeurd;
    2. het werk door opdrachtgever in gebruik is genomen. Neemt opdrachtgever een deel van het werk in gebruik dan wordt dat gedeelte als opgeleverd beschouwd;
  1. opdrachtnemer schriftelijk aan opdrachtgever heeft meegedeeld dat het werk is voltooid en opdrachtge- ver niet binnen 14 dagen na de mededeling schrif- telijk kenbaar heeft gemaakt of het werk al dan niet is goedgekeurd;
  2. opdrachtgever het werk niet goedkeurt op grond van kleine gebreken of ontbrekende onderdelen die binnen 30 dagen kunnen worden hersteld of nage- leverd en die ingebruikname van het werk niet in de weg staan.
  3. Keurt opdrachtgever het werk niet goed dan is hij ver- plicht dit onder opgave van redenen schriftelijk ken- baar te maken aan opdrachtnemer.
  4. Keurt opdrachtgever het werk niet goed dan zal hij opdrachtnemer in de gelegenheid stellen het werk opnieuw op te leveren. De bepalingen van dit artikel zijn daarop opnieuw van toepassing.

Artikel 13: Aansprakelijkheid

  1. Opdrachtnemer is aansprakelijk voor schade die opdrachtgever lijdt en die het rechtstreeks en uitsluitend gevolg is van een aan opdrachtnemer toe te rekenen tekortkoming. Voor vergoeding komt echter alleen in aanmerking die schade waartegen opdrachtnemer verzekerd is, dan wel redelijkerwijs verzekerd had behoren te zijn.
  2. Niet voor vergoeding in aanmerking komt:
    1. bedrijfsschade waaronder bijvoorbeeld stagnatie- schade en gederfde winst;
    2. opzichtschade. Onder opzichtschade wordt onder andere verstaan schade die door of tijdens de uit- voering van het aangenomen werk wordt toege- bracht aan zaken waaraan wordt gewerkt of aan zaken die zich bevinden in de nabijheid van de plaats waar gewerkt wordt;
    3. schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van hulppersonen
  3. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden wegens productenaansprakelijkheid als gevolg van een gebrek in een product dat door opdrachtgever aan een derde is geleverd en dat (mede) bestond uit door opdrachtnemer geleverde producten en/ of materialen.

Artikel 14 : Garantie

  1. Opdrachtnemer staat voor een periode van zes maanden na (op)levering in voor de goede uitvoering van de overeengekomen prestatie.
  2. Bestaat de overeengekomen prestatie uit aanneming van werk dan staat opdrachtnemer voor de in lid 1 genoemde periode in voor de deugdelijkheid van de geleverde constructie en de gebruikte materialen, mits hij vrij was in de keuze daarvan.

Als blijkt dat de geleverde constructie of de gebruikte materialen niet deugdelijk zijn, zal opdrachtnemer deze herstellen of vervangen. De delen die bij opdrachtnemer hersteld of door opdrachtnemer ver- vangen worden, moeten franco aan opdrachtnemer worden toegezonden. Demontage en montage van deze delen en de eventueel gemaak te reis- en verblijf- kosten komen voor rekening van opdrachtgever.

  1. Bestaat de overeengekomen prestatie uit het bewerken van door opdrachtgever aangeleverde materialen dan staat opdrachtnemer voor de in lid 1 genoemde periode in voor de deugdelijkheid van de uitgevoerde bewerking.

Als blijkt dat een bewerking niet deugdelijk is uitge- voerd, zal opdrachtnemer de keuze maken of hij:

  1. de bewerking opnieuw uitvoert. In dat geval moet opdrachtgever voor eigen rekening nieuw materiaal aanleveren
  2. het gebrek herstelt. In dat geval moet opdrachtgever het materiaal franco aan opdrachtnemer terugzenden;
  3. opdrachtgever crediteert voor een evenredig deel van de factuur.
  4. Besta at de overeengekomen prestatie uit levering van een zaak dan staat opdrachtnemer gedurende de in lid 1 genoemde periode in voor de deugdelijkheid van de geleverde zaak.

Als blijkt dat de levering niet deugdelijk is geweest, dan moet de zaak franco aan opdrachtnemer worden terug gezonden. Daarna zal opdrachtnemer de keuze maken of hij:

  1. de zaak herstelt;
  2. de zaak vervangt;
  3. opdrachtgever crediteert voor een evenredig deel van de factuur.
  4. Besta at de overeengekomen prestatie (mede) uit de installatie en/ of montage van een geleverde zaak dan staat opdrachtnemer voor de in lid 1 genoemde perio- de in voor de deugdelijkheid van de installatie en/ of montage.

Als blijkt dat de installatie en/ of montage niet deug- delijk is uitgevoerd, zal opdrachtnemer dit herstellen. De eventueel gemaak te reis- en verblijfkosten komen voor rekening van opdrachtgever.

  1. Voor die onderdelen waarvoor opdrachtgever en opdrachtnemer dit uitdrukkelijk schriftelijk zijn over- eengekomen geldt fabrieksgarantie. Als opdrachtgever gelegenheid heeft gehad kennis te nemen van de inhoud van de fabrieksgarantie zal deze in de plaats treden van garantie op grond van dit artikel.
  2. Opdrachtgever moet opdrachtnemer in alle gevallen de gelegenheid bieden een eventueel gebrek te herstel- len of de bewerking opnieuw uit te voeren.
  3. Opdrachtgever kan alleen een beroep doen op garantie nadat hij aan al zijn verplichtingen ten opzichte van opdrachtnemer heeft voldaan.
  4. a Geen garantie wordt gegeven voor gebreken die het gevolg zijn van:
    • normale slijtage;
    • onoordeelkundig gebruik;
    • niet of onjuist uitgevoerd onderhoud;
    • installatie, montage, wijziging of reparatie door opdrachtgever of door derden.

b Geen garantie wordt gegeven voor geleverde zaken die niet nieuw waren op het moment van levering.

Artikel 15 : Reclamaties

Opdrachtgever kan op een gebrek in de prestatie geen beroep meer doen, als hij niet binnen 14 dagen nadat hij het

gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken schriftelijk bij opdrachtnemer heeft gereclameerd.

Artikel16 : Niet afgenomen zaken

Wanneer zaken na het verstrijken van de levertijd niet zijn afgenomen, blij ven deze ter beschikking staan van opdracht- gever. Niet afgenomen zaken worden voor rekening en risico van opdrachtgever opgeslagen. Opdrachtnemer mag altijd gebruik maken van de bevoegdheid van artikel 6:90 BW.

Artikel 17 : Betaling

  1. Betaling wordt gedaan op de plaats van vestiging van opdrachtnemer of op een door opdrachtnemer aange- wezen rekening.
  2. Tenzij anders overeengekomen vindt betaling als volgt plaats:
    1. bij balieverkoop contant;
    2. als termijnbetaling is overeengekomen:
      • 40% van de totale prijs bij opdracht;
      • 50% van de totale prijs na aanvoer van het materiaal;
      • 10% van de totale prijs bij oplevering;
    3. in alle overige gevallen binnen 30 dagen na factuur- datum.
  3. Ongeacht de overeengekomen betalingscondities is opdrachtgever verplicht op verzoek van opdrachtnemer een naar diens oordeel voldoende zekerheid voor beta- ling te verstrekken. Als opdrachtgever hier niet binnen de gestelde termijn aan voldoet, raakt hij direct in verzuim. Opdrachtnemer heeft in dat geval het recht de overeenkomst te ontbinden en zijn schade op opdracht- gever te verhalen.
  4. Het recht van opdrachtgever om zijn vorderingen op opdrachtnemer te verrekenen is uitgesloten, tenzij er sprake is van faillissement van opdrachtnemer.
  5. De volledige vordering tot betaling is onmiddellijk opeisbaar als:
    1. een betalingstermijn is overschreden;
    2. opdrachtgever failliet is gegaan of surseance van betaling aanvraagt;
    3. beslag op zaken of vorderingen van opdrachtgever wordt gelegd;
    4. de opdrachtgever ( vennootschap) wordt ontbonden of geliquidee rd;
    5. de opdrachtgever (natuurlijk persoon) onder curate- le wordt gesteld of overlijdt.
  6. Wanneer betaling niet heeft plaatsgevonden binnen de overeengekomen betalingstermijn, is opdrachtgever direct rente aan opdrachtnemer verschuldigd. De rente bedraagt 10% per jaar, maar is gelijk aan de wettelijke rente als deze hoger is. Bij de renteberekening wordt een gedeelte van de maand gezien als een volle maand.
  7. Wanneer betaling niet heeft plaatsgevonden binnen de overeengekomen betalingstermijn is opdrachtgever aan opdrachtnemer alle buitengerechtelijke kosten verschuldigd met een minimum van Euro 50. De kosten worden berekend op basis van de volgende tabel:
  • over de eerste Euro 3.000 15%
  • over het meerdere tot Euro 6.000 10%
  • over het meerdere tot Euro 15.000 8%
  • over het meerdere tot Euro 60.000 5%
  • over het meerdere vanaf Euro 60.00 0 3%

Als de werkelijk gemaak te buitengerechtelijke kosten hoger zijn dan uit bovenstaande berekening volgt, zijn de werkelijk gemaak te kosten verschuldigd.

  1. Als opdrachtnemer in een gerechtelijke procedure in het gelijk wordt gesteld, komen alle kosten die hij in verband met deze procedure heeft gemaakt voor rekening van opdrachtgever.

Artikel 18: Eigendomsvoorbehoud en pandrecht

  1. Na levering blijft opdrachtnemer eigenaar van geleverde zaken zolang opdrachtgever:
    1. tekortschiet of tekort zal schieten in de nakoming van zijn verplichtingen uit deze overeenkomst of andere gelijksoortige overeenkomsten;
    2. voor verrichte of nog te verrichten werkzaamheden uit zodanige overeenkomsten niet betaalt of zal betalen;
    3. vorderingen die voortvloeien uit het niet nakomen van bovengenoemde overeenkomsten, zoals schade, boete, rente en kosten, niet heeft voldaan.
  2. Zolang er op geleverde zaken een eigendomsvoorbehoud rust, mag opdrachtgever deze buiten zijn norma- le bedrijfsuitoefening niet bezwaren.
  3. Nadat opdrachtnemer zijn eigendomsvoorbehoud heeft ingeroepen, mag hij de geleverde zaken terug halen. Opdrachtgever staat opdrachtnemer toe de plaats te betreden waar deze zaken zich bevinden.
  4. Als opdrachtnemer geen beroep kan doen op zijn eigendomsvoorbehoud omdat de geleverde zaken zijn vermengd, vervormd of nagetrokken, is opdrachtgever verplicht de nieuw gevormde zaken aan opdrachtnemer te verpanden.

Artikel19 : Ontbinding

Als opdrachtgever de overeenkomst wil ontbinden zonder dat er sprake is van een tekortkoming van opdrachtnemer en opdrachtnemer hiermee instemt, wordt de overeenkomst met wederzijds goedvinden ontbonden. Opdrachtnemer heeft in dat geval recht op vergoeding van alle vermogens- schade zoals geleden verlie s, gederfde winst en gemaak te kosten.

Artikel 20 : Toepasselijk rechten forum keuze

  1. Het Nederlands recht is van toepassing.
  2. Het Weens koopverdrag ( C.I.S.G.) is niet van toepassing, evenmin als enige andere internationale regeling waarvan uitsluiting is toegestaan.
  3. Alleen de burgerlijke rechter die bevoegd is in de vestigingsplaats van opdrachtnemer neemt kennis van geschillen, tenzij dit in strijd is met het dwingend recht. Opdrachtnemer mag van deze bevoegdheidsregel afwijken en de wettelijke bevoegdheidsregels hanteren.
  4. Partijen kunnen een andere vorm van geschillenbeslechting zoals bijvoorbeeld arbitrage of mediation overeenkomen.